Napkollektor melegvíz rendszer

energia és pénz takarékos melegvízkészítés

Miért pont a napkollektor…?

Mert drasztikusan és véglegesen lecsökkenti meleg víz számláját akár családi ház tulajdonos, akár társasházat, panziót vagy szállodát üzemeltet.

Beszélhetnénk a környezettudatosságról, a világ hagyományos energia készleteinek vészes fogyásáról, de egyszerűbb, ha a legkézenfekvőbb dologgal kezdjük:

napkollektoros melegvíz
Igen, a napkollektorokkal évtizedeken át könnyedén megtakaríthatja meleg víz számlája akár 70%-át, így ezt az összeget nyugodtan másra költheti.

Földünk pedig megint fellélegezhet egy picit, mert megszabadul attól az évi 6-700 kg CO2-tól, amit egy átlagos család csak a melegvíz felhasználása miatt juttat a környezetének.

Ráadásul háza teteje büszkén árulkodik majd környezet tudatosságáról…hogy ingatlanja megnövekedett értékéről már ne is beszéljünk.

Persze a napkollektor melegvíz rendszer nem egy misztikus dolog, de talán a leghatásosabb eszköz arra, hogy az ingyenes napenergiát egyszerűen a saját szolgálatába állítsa.

Mert bizony egy napkollektor a napfény hatására elkészíti Önnek a melegvizet, melyet aztán felhasználhat háztartásában közvetlenül melegvíz formájában, vagy akár kisegítheti a hagyományos fűtőberendezést egy kis ingyenes energiával.

A napkollektoros melegvíz rendszerek könnyedén telepíthetők, automatikusan működnek együtt a meglévő kazánnal, Ön észre sem veszi működésüket csak lecsökkent számlái láttán.

Szerencsére ma már családok ezrei élvezik ahogy az év tetemes részében egy fillért sem kell a melegvíz használatért fizetniük, mert az egyszeri beruházással felszerelt napkollektorok ingyen biztosítják azt.

Ha Ön is szeretne közéjük tartozni, és végleges megoldást találni melegvíz számlái drasztikus csökkentésére, itt jó helyen jár. Ismerkedjen meg a napkollektoros melegvíz rendszer felhasználási lehetőségével, és ha segíthetünk, hívjon, vagy írjon bátran nekünk!

Amiben egy napkollektor rendszer segíthet Önnek:

Kérdések és válaszok a
napkollektorokról

Hogyan működnek a napkollektorok?
Milyen napkollektor típusok léteznek?
Melyik a jobb? A sík- vagy vákuumcsöves napkollektor?
Milyen hőmérsékletű melegvizet termel a napkollektor?
Télen is működik a napkollektor? Mi történik fagyos időben, hóesésben?
Mennyit termelnek a napkollektor melegvíz rendszerek?
Milyen karbantartási igénye van egy napkollektor rendszernek?
Hogyan működnek a napkollektorok?

A napkollektorok összegyűjtik és elnyelik a napfényt. Ezt azért tudják megtenni, mert a napkollektorok belsejében egy szelektív fényelnyelő réteg van (ezért látjuk a napkollektorokat sötét kékes színűnek a háztetőkön).

Ez a sötét réteg a fény hatására felmelegszik és átadja a hőt a napkollektorban lévő csőrendszernek. Ha a napkollektort összekötjük a kazánhelyiségben lévő melegvíz tárolóval és feltöltjük szolár fagyálló folyadékkal, akkor ezt a meleget a folyadék keringetésével eljuttathatjuk a melegvíz tárolóhoz, ahol átadhatjuk a hőt a tárolóban lévő hálózati víznek és már használhatjuk is.

Látható, hogy egy napkollektor melegvíz rendszer nem csak a napkollektorból áll. A napkollektor mellett a rendszer fontos része a melegvíz tároló, a szigetelt csővezetékek, az automatikus működést biztosító vezérlő egység, a keringetést és biztonságot szavatoló szivattyú egység is.

napkollektoros melegvíz rendszer
Milyen napkollektor típusok léteznek?
Sík napkollektor
sík-napkollektor

A sík napkollektor leegyszerűsítve egy nagy lapos doboz, melynek az egyik felülete üveg. Az üveg alatt egy szelektív fényelnyelő anyaggal bevont lemez van, ehhez pedig a hátoldalán vékony csőkígyót hegesztenek. Ebben a csőkígyóban áramlik a szolár hőközlő folyadék, amely a meleget elszállítja a víztartályhoz.

Ha süt a nap, a napkollektor fényelnyelő lemeze felmelegszik és átadja a hőt a kis csőkígyóban lévő folyadéknak. Ha a folyadékot elkeringetjük, akkor elszállítja a meleget, melyet átadhatunk a tárolónkban lévő hálózati víznek, hogy azt felmelegítsük.

Mitől lesz jó minőségű és hatékony a sík napkollektor?

  • Antireflexiós biztonsági üvegfedés, hogy minél magasabb legyen a fény elnyelése, és ellenálljon a környezeti behatásoknak (jégverés).
  • Vastag szigetelés az oldal és a hátlap keretek belső oldalán, hogy ne szökjön a hő
  • Szelektív bevonat a belső lemezen, hogy maximális legyen a fényelnyelés
  • Időjárás álló rozsdamentes keret az évtizedeken át tartó működéshez

Vákuumcsöves napkollektor
Westech-Solar-SP-58-1800-napkollektor

A vákuumcsöves napkollektor a legújabb napkollektor fejlesztések eredménye. A sík napkollektorokkal szemben ez nem egy doboz, hanem egymás melletti üvegcsövekből összeállított berendezés.

Lényege a vákuum, mely kiváló szigetelési tulajdonsága miatt megakadályozza, hogy a csöveken keresztül az elnyelt hő a környezet felé távozzon.

De hol van a vákuum? Magában a vákuumcsőben. A vákuumcső dupla falú, a belső falra viszik fel a fényelnyelő réteget, és a két fal közül kiszívják a levegőt. A külső fal átlátszó, így ezen keresztül jut be a fény, mely aztán az elnyelő réteg hatására hővé alakul.

A cső belsejében van az u.n fűtőcső ( ez a heat-pipe technológia) vagy U csöves napkollektorok esetén egy U alakú vékony cső, melyben a hőközlő folyadék áramlik. Ez a hőközlő folyadék szállítja a hőt a melegvíz tartályunk hőcserélőjébe, hogy ott a használati vizet felmelegíthesse.

Melyik a jobb? A sík- vagy vákuumcsöves napkollektor?

Ez a kérdés kicsit hasonló a “vörös bor vagy a fehér bor” dilemmához…

Szerintünk majdnem mindegy. Egy nagyon lényeges különbség van a két napkollektor típus között, ez pedig a vákuum szigetelő hatásából adódik.

A lényeg:

Egy sík napkollektor hűvös időben a nagy üvegfelületén keresztül hőt veszít (meleg az üveg), pedig ez a hő jobb lenne, ha a melegvíz tárolóba kerülne és felhasználhatnánk. A vákuumcsöves kollektoroknál bármilyen hűvös is legyen, a csövek nem tudnak felmelegedni, így a megtermelt hő nem jut ki a környezetbe.

Ebből adódóan a vákuumcsöves napkollektor melegvíz rendszerek tavasszal és ősszel, amikor hűvös az időjárás, hatékonyabban termelnek, mint a sík napkollektorok.

Fűtés kiegészítésre alkalmazott rendszereknél ezért inkább vákuumcsöves napkollektorokat érdemes telepíteni (a fűtési szezonban hideg van).

Azt is figyelembe kell azonban venni, hogy a fűtés kiegészítésre tervezett vákuumcsöves napkollektor melegvíz rendszerek esetén a nyári felesleges hőtermelést hasznosítani kell, hogy a rendszer ne legyen állandóan túlmelegedett állapotban (pl medence fűtés).

Milyen hőmérsékletű melegvizet termel a napkollektor?

A napkollektorok termelése elsősorban a fény erősségétől és a környezet hőmérsékletétől függ. Minél erősebb a fény annál hatékonyabb a hőtermelés is.

A gyakorlatban a napkollektor melegvíz rendszereket úgy méretezzük, hogy a nyári időszakban biztosítsák a háztartás teljes melegvíz igényét. Ez azt is jelenti, hogy télen, amikor ritkábban és gyengébb fényerővel süt a nap, akkor a napkollektorok mellett mindenképp szükséges hagyományos hőtermelő is a melegvíz készítéséhez, mert a napkollektorok termelése csak a víz előmelegítésére elegendő.

Elmondható, hogy nyári napsütéses időben 2-3 óra alatt 50-60 C fok hőmérsékletre melegítik a vizet, de nem ritka, hogy az esti órákra 70-80 fokos víz áll rendelkezésre.

Télen is működik a napkollektor? Mi történik fagyos időben, hóesésben?

A napkollektorok télen is működnek. A hőközlő folyadék egy speciális fagyálló folyadék, melynek a fagyáspontját úgy állítjuk be, hogy a legnagyobb téli fagyokban is működjön a rendszer.

Szép napsütéses téli napokon a napkollektorok termelik a melegvizet, még ha nem is olyan mennyiségben mint nyáron, de főleg a vákuumcsöves napkollektor melegvíz rendszerek a használati melegvíz igényt ilyenkor is előállítják.

Mi történik, ha hó fedi a napkollektort?

A sík napkollektorokról előbb-utóbb leolvad a hó, mert a fény hatására, amely átszűrődik a havon elkezdődik a termelés, és a nagy üvegfelület melegedni kezd.

A vákuumcsöves napkollektorok kiváló szigetelési tulajdonsága miatt a csövek jéghidegek télen, vagyis a környezet felé sokkal kisebb a veszteségük, így a hó maximum lecsúszik róluk előbb-utóbb, vagy a nap leolvasztja, ahogy minden másról, de itt is érvényes, hogy a havon átszűrődő fény miatt minimális termelésre számíthatunk.

Mennyit termelnek a napkollektor melegvíz rendszerek?

A használati melegvíz készítő napkollektor rendszerekkel az éves melegvíz igény 65-70%-a biztosítható.

Fűtés kiegészítésre méretezett napkollektor rendszerek termelését nehéz meghatározni, de kijelenthető, hogy főként az alacsony fűtővíz hőmérséklettel működő rendszerek ( padló-, fal-, mennyezet fűtés) esetében hatékony a napkollektoros kiegészítés.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az átmeneti időszakokban (összel és tavasszal) a napkollektorok jelentős termeléssel támogatják a fűtést is.

Milyen karbantartási igénye van egy napkollektor rendszernek?

A jól megtervezett napkollektor melegvíz rendszerek üzemszerű működés mellett kevés rendszeres karbantartást igényelnek, de van két fontos elem, melyre figyelnünk kell:

Az egyik legfontosabb, hogy a tél beállta előtt a fagyálló folyadék megfelelő fagyáspontú legyen, hogy még extrém hideg éjszakákon se fagyhasson be a hőközlő folyadék. A fagyálló folyadék fagyáspontját a rendszer első feltöltésekor beállítjuk, de érdemes időnként (legalább két évente ellenőrizni).

A napkollektor rendszer fontos eleme a melegvíz tároló. A tároló belső zománc felületének korrózióvédelmét a tárolóban lévő magnézium anód biztosítja, mely működése során 2-3 év alatt elfogy, így pótolni kell, hogy tartályunk hosszú élettartamát biztosítsuk.

 

KIPRÓBÁLT, HATÉKONY ÉS MEGBÍZHATÓ

napkollektor melegvíz rendszer összeállítások

melyek évek óta bizonyítanak és Önnek is végleges rezsicsökkentést jelenthetnek

ARISTON
sík napkollektorok és melegvíz szettek

Ariston-melegvíz-szett

Hogyan lehet egy napkollektor melegvíz rendszer egyszerre hatékony és szép, ráadásul könnyen szerelhető? Az Ariston megalkotta a receptet:

Fogd a szükséges számú napkollektort, egy zseniálisan felépített, az összes rendszereszközt tartalmazó integrált melegvíz tárolót, keress egy olasz dizájnert aki az egészet formába önti..Az eredmény?…magáért beszél.

Több évtizedes gyártási múlt, extrém könnyű szerelhetőség, problémamentes működés, magas napkollektor hatásfok. Ez az ARISTON napkollektor rendszer.

WESTECH és SUNRAIN
vákuumcsöves napkollektorok és melegvíz szettek

vákuumcsöves-napkollektor-szett

Lassan egy évtizede bizonyítanak Magyarországon is a Westech napkollektor melegvíz rendszerei. Robosztus, tartós kivitel, problémamentes működés, nagy teljesítmény a heat-pipe technológia segítségével. Több tízezer eladott négyzetméter Európa szerte!

Nyári túlmelegedés? Már a múlté… A legújabb sík lappal fedett vákuumcsöves napkollektor beépített automatikus takarással rendelkezik. Teli találat.

Ajánlatkérés

Levesszük a válláról a terhet! A napkollektoros rendszer felszerelését, bekötését is elvégezzük, ha igényt tart rá!

Töltse ki alábbi ajánlatkérő űrlapunkat, vagy hívja a 06 20 9720 120 számot díjmentes felmérésért!

Napkollektor ajánlatkérő űrlap

Név (kötelező kitölteni)

Email cím (kötelező kitölteni)

Telefonszám (kötelező kitölteni)

Válassza ki, hogy melyik felhasználási terület érdekli (kötelező választani)
használati melegvíz készítés fűtés kiegészítés medencefűtés 

Üzenet