Kinek ajánljuk, miért előnyös a hálózatra tápláló napelem rendszer?

A közüzemi villamos hálózathoz csatlakozó épületek számára a leggazdaságosabb és legkorszerűbb megoldás a hálózatra tápláló napelem rendszer létesítése.

Ez a típusú napelem rendszer össze van kapcsolva a villamos hálózattal, így nincs szükség költséges akkumulátorokra, mert a napelemek által termelt többlet energiát maga a villamos hálózat tárolja el, és mi később, amikor szükségünk van rá, bármikor felhasználhatjuk. Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy könnyedén méretezhető jelenlegi fogyasztásunk alapján, így a teljes villanyszámla kiváltható a napelem rendszer termelése által.

halozatra-taplalo-napelem-rendszer

Minden, amit tudnia kell a hálózatra tápláló napelem rendszerekről

Hálózatra tápláló napelem rendszer felépítése
Hogy működik a hálózatra tápláló napelem rendszer?
Csatlakozás a villamos hálózatra
Elszámolás az áramszolgáltatóval
Szeretne napelem rendszert? Bízza ránk! A megvalósulás lépései
Ajánlatkérés hálózatra tápláló napelem rendszerre
Hálózatra tápláló napelem rendszer felépítése

A villamos hálózatra tápláló napelem rendszereink három fő alkotóelemből épülnek fel:

 1. napelemek a tartószerkezettel
 2. inverter
 3. oda-vissza fogyasztást mérő óra

Persze a rendszerhez hozzátartozik még az egyes elemeket összekötő villamos kábelezés és a berendezéseket óvó túlfeszültség védelmi biztonsági szerelvény és kapcsoló is.

Napelemes rendszer ajánlataink minden felmerülő költséget tartalmaznak, így nem kell attól tartania, hogy az ajánlott ár később emelkedhet.

Hogy működik a hálózatra tápláló napelem rendszer?

A napelemek a napsütés hatására egyenáramú elektromos áramot termelnek. Mivel háztartásaink elektromos berendezései egyenárammal nem működnek, át kell alakítanunk a napelemek által termelt egyenáramot szabványos (230V, 50Hz) váltakozó árammá.

hálózatra-taplalo-napelem-rendszer-mukodes-kep

Ezt a feladatot az inverter látja el. Emellett az inverternek intelligensen együtt kell dolgoznia a villamos hálózattal, mert napelemeink többlet termelését a villamos hálózat tárolja.

Ahhoz, hogy elszámolhassunk az elfogyasztott és megtermelt villamos energiával, áramszolgáltatónk díjmentesen kicseréli mérőóránkat egy oda-vissza mérő berendezésre, így a pontos elszámolásnak sincs akadálya.

Csatlakozás a villamos hálózatra

Mik a törvényi feltételei a hálózatra tápláló napelem rendszer csatlakoztatásának?

A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvény, és az annak végrehajtásáról szóló 273/2007. (X.19.) Korm. rendelet alapján a kisfeszültségű közcélú hálózatra csatlakozó fogyasztók (akár háztartársok, akár vállakozások) 50 kVA-ig úgynevezett háztartási méretű kiserőművet létesíthetnek.

A háztartási méretű kiserőmű

 • a felhasználó saját kisfeszültségű hálózatához csatlakozik
 • nem haladja meg a felhasználóként rendelkezésre álló teljesítményt
 • max. 50 kVA névleges teljesítményű

A fenti követelményeket teljesítő napelemes rendszer által megtermelt energiát a szolgáltató villamosenergia-kereskedő, vagy egyetemes szolgáltató köteles átvenni.

Csatlakozási díj fizetési kötelezettség nincs, mert a szolgáltató által rendelkezésre bocsátott teljesítményig épülhet be a napelem termelőkapacitás, így hálózat megerősítésre, fejlesztésre nincs szükség.

A fogyasztás és termelés mérésére szolgáló kétirányú mérőóra díjmentes felszerelése 3*16 A csatlakozási teljesítményig az áramszolgáltató kötelessége.

Elszámolás az áramszolgáltatóval

Hogyan történik az elszámolás az áramszolgáltatóval?

A napelemes rendszer termelésének mérésére az áramszolgáltató díjmentesen lecseréli mérőóránkat egy oda-vissza mérő egységre, mellyel mérhető a termelt és elfogyasztott energia mennyisége is.

A napelem rendszerünk által termelt de helyben el nem fogyasztott villamos energiát, a villamos hálózatba továbbítjuk, ahol “tárolják nekünk” és az elszámolási időszakon belül bármikor visszavehetjük azt.

Elszámolási időszakonként a termelt és fogyasztott energiamennyiségből egyszerű szaldó számítással meghatározzák a fogyasztást, vagy a többlettermelést. Ameddig termelésünkkel nem lépjük túl fogyasztásunkat, a szolgáltató ugyanazon az áron vásárolja tőlünk az energiát, mint amennyiért nekünk eladja.

Ha az elszámolási időszakban a fogyasztásunk nagyobb a termelésnél, a különbözetet az áramszolgáltató az aktuális fogyasztói áron kiszámlázza felénk, ha fogyasztásunk megegyezik a termeléssel, akkor a jelenlegi jogszabály alapján senki nem fizet senkinek (egyforma az ár). Ha termelésünk magasabb, mint fogyasztásunk, a többlet energiáért az évi átlagos termékár 85%-át fizeti a szolgáltató.

Azért célszerű egyéves elszámolási időszakot választani, mert mindig a választott időszakon belül történik a szaldó számítás, így egy rövidebb elszámolási időszaknál (pl egy hónap) előfordulhat, hogy többet termelünk, de nem használjuk fel (pl nyári szabadság) így a szaldónk többlet termelést mutat, de csak az energia ár 85%-át kapjuk érte, pedig ha hosszabb ciklust választottunk volna, akkor ezt a többlet termelést lett volna időnk felhasználni.

Szeretne napelem rendszert? Bízza ránk! A megvalósulás lépései

Hálózatra tápláló napelem rendszer: az ajánlatkéréstől a telepítésig

Mire számíthat, ha bennünket bíz meg napelemes rendszere tervezésével és telepítésével?

A folyamat lépései:

 1. Igényei alapján írásos előzetes ajánlatot készítünk Önnek.
 2. Ha elfogadja ajánlatunkat, egy díjmentes helyszíni felmérésen ellenőrizzük a megvalósítás feltételeit. (tető tájolás, árnyékolás, inverter elhelyezése, mérőhely és csatlakozás kialakítás…stb)
 3. Pontosítjuk ajánlatunkat (ha szükséges).
 4. Beadjuk az igénybejelentést az áramszolgáltatóhoz (szükségünk lesz egy meghatalmazásra, hogy eljárhassunk ügyében az áramszolgáltatónál, a fogyasztói azonosítójára és szolgáltatói szerződése másolatára, valamint pontos címére). A szolgáltató 30 napon belül kiküldi a határozatot, és a csatlakozási dokumentációhoz szükséges iratokat.
 5. Elkészítjük, és benyújtjuk a csatlakozási dokumentációt. A szolgáltató 30 napon belül küld egy határozatot az elfogadásról. Ezt követően 15 napon belül elküldi a szolgáltatói szerződés módosítást, melyet alá kell írni és a napelem rendszer készre jelentésével együtt visszaküldeni. Amint a szolgáltató megkapja a készre jelentést, intézkedik a mérőóra díjmentes cseréjéről.
Ajánlatkérés hálózatra tápláló napelem rendszerre

Ajánlatkérés

Szívesen megszabadulna villanyszámlájától? Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, kattintson az űrlap alján a piros elküldés gombra, és mi egy napon belül elkészítjük Önnek pontos ajánlatunkat hálózatra tápláló napelemes rendszerre.

Név (kötelező kitölteni)

Email cím (kötelező kitölteni)

Telefonszám (kötelező kitölteni)

Havi villanyszámla összege (kötelező kitölteni)

Egyéb megjegyzés, üzenet

Hálózatra tápláló napelem rendszer összeállításaink

Összeállítottunk néhány tipikus hálózatra tápláló napelem rendszert. Csak havi villanyszámlájának összegét kell ismernie, és máris megtudhatja, mekkora napelem rendszerrel termelhetné meg fogyasztását.

napelem-rendszer-kis-kép

7.500,-Ft
havi villanyszámlához

2 kWp teljesítményű napelem rendszer napelemekkel, ferde tetős rögzítőkészlettel, csatlakozó kábellel, inverterrel

nettó rendszerár:

840 000,-Ft

11.000,-Ft
havi villanyszámlához

3 kWp teljesítményű napelem rendszer napelemekkel, ferde tetős rögzítőkészlettel, csatlakozó kábellel, inverterrel

nettó rendszerár:

1 150 000,-Ft

15.000,-Ft
havi villanyszámlához

4 kWp teljesítményű napelem rendszer napelemekkel, ferde tetős rögzítőkészlettel, csatlakozó kábellel, inverterrel

nettó rendszerár:

1 540 000,-Ft

napelem-rendszer-kis-kép

19.000,-Ft
havi villanyszámlához

5 kWp teljesítményű napelem rendszer napelemekkel, ferde tetős rögzítőkészlettel, csatlakozó kábellel, inverterrel

nettó rendszerár:

1 740 000,-Ft

25.000,-Ft
havi villanyszámlához

6,7 kWp teljesítményű napelem rendszer napelemekkel, ferde tetős rögzítőkészlettel, csatlakozó kábellel, inverterrel

nettó rendszerár:

2 150 000,-Ft

35.000,-Ft
havi villanyszámlához

10 kWp teljesítményű napelem rendszer napelemekkel, ferde tetős rögzítőkészlettel, csatlakozó kábellel, inverterrel

nettó rendszerár:

3 340 000,-Ft

1 comment. Leave new

[…] álló forrásokat használjuk ki a fosszilis energiahordozók felhasználása helyett. A napenergia hasznosítás ezért egyre jobban előtérbe kerül. A napelemek és napkollektorok ma már a családi házak, a […]